Ρώσος αγόρασε το Νόμπελ και το επέστρεψε στον πατέρα του DNA!

1139 0


Ο πλουσιότερος Ρώσος, ο δισεκατομμυριούχος Αλίσερ Ουσμάνοφ, ήταν εκείνος που αγόρασε το βραβείο Νόμπελ του ανθρώπου που ανακάλυψε τη διπλή έλικα του DNA, του
Τζον Γουάτσον. Όμως ο Ουσμάνοφ δεν έχει σκοπό να το κρατήσει αλλά όπως αποκάλυψε το αγόρασε μόνον και μόνον για αν το επιστρέψει στον Γουάτσον.Ο Ρώσος μεγιστάνας, που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες (μέσω της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Megafon), τα μεταλλεύματα (με την εταιρεία Metalloinvest), τα μέσα ενημέρωσης και τις νέες τεχνολογίες (μηχανή αναζήτησης Mail.ru, εφημερίδα Kommersant κ.α.), αλλά κατέχει και ένα μεγάλο ποσοστό των μετοχών της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Άρσεναλ, δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι ο Γουάτσον «αξίζει το μετάλλιο» και πως «στεναχωρήθηκε πολύ» όταν έμαθε ότι ο Γουάτσον αναγκάστηκε να το πουλήσει.Το μετάλλιο Νόμπελ είχε απονεμηθεί το 1962 στον Γουάτσον -μαζί με τους βρετανούς Φράνσις Κρικ και Μορίς Γουίλκινς- για την ανακάλυψη της «διπλής έλικας της ζωής», του μορίου του DNA, το 1953.

Ο 86χρονος Γούατσον ήταν ο πρώτος εν ζωή νομπελίστας στην ιστορία που πούλησε το μετάλλιο του, σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις, αντί 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Αμερικανός επιστήμονας τα τελευταία χρόνια έχει απομονωθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα μετά από σχόλια του πριν επτά χρόνια, περί νοητικής ανωτερότητας των λευκών έναντι των μαύρων, που κατηγορήθηκαν ως ρατσιστικά.

Ο Ουσμάνοφ, ο οποίος είχε κάνει ανώνυμα την προσφορά του μέσω τηλεφώνου στη δημοπρασία της προηγούμενης εβδομάδας, δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτη μια κατάσταση στην οποία ένας εξέχων επιστήμονας υποχρεώνεται να πουλήσει ένα μετάλλιο αναγνώρισης των επιτευγμάτων του». «Ο Τζέημς Γουάτσον είναι ένας από τους μεγαλύτερους βιολόγους στην ιστορία της ανθρωπότητας και το βραβείο του για την ανακάλυψη της δομής του DNA πρέπει να του ανήκει″, πρόσθεσε, χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στις επικρίσεις εναντίον του νομπελίστα.

Ο Γουάτσον έχει δηλώσει ότι ένα μέρος του ποσού της δημοπρασίας θα το δωρίσει στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όπου εργάστηκε κατά καιρούς (πανεπιστήμια Σικάγο, Κέμπριτζ, Ινστιτούτο Cold Springs κ.α.). Με τα υπόλοιπα χρήματα, όπως έχει πει, θα συμπληρώσει το εισόδημά του, θα αγοράσει έργα τέχνης και θα προσπαθήσει να «εισέλθει ξανά» στη δημόσια ζωή.

Η περιουσία του ρώσου μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν, εκτιμάται σε 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes.

Πηγή
Join the Conversation