Το μυστήριο του Βασιλιά της Ταϋλάνδης…

1031 0


Ο Βασιλιάς Bhumibol Adulyadej της Ταϊλάνδης γεννήθηκε στο Cambridge της Μασαχουσέτης, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στις 5 Δεκεμβρίου του 1927 και είναι ο μοναδικός μονάρχης στον κόσμο με αμερικανική ιθαγένεια.

Θεωρείται από  το λαό και τους ακαδημαϊκούς φορείς παγκοσμίως, ως ο πιο αγαπημένος μονάρχης .

Είναι φημισμένος τζαζ σαξοφωνίστας που έχει παίξει με πολλούς από τους μεγαλύτερους μουσικούς τζαζ του κόσμου καθώς και  ιστιοπλόος.

Ο Adulyadej και η σύζυγός του βασίλισσα Sirikit έχουν τέσσερα παιδιά.

200px-Portrait_bhumibol_sirikit

Ο βασιλιάς έχει λίγη άμεση δύναμη σύμφωνα με το Σύνταγμα αλλά είναι ο προστάτης του ταϊλανδικού βουδισμού και ένα σύμβολο της εθνικής ταυτότητας και ενότητας. Ο σημερινός μονάρχης είναι δημοφιλής και απολαμβάνει το σεβασμό, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί για να επιλύσει πολιτικές κρίσεις. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος διορίζεται από το βασιλιά από μεταξύ των μελών του Κοινοβουλίου (Οίκου των Αντιπροσώπων), συνήθως τον ηγέτη του κόμματος που μπορεί να οργανώσει μια κυβέρνηση συνασπισμού πλειοψηφίας.

Ο θεσμός της μοναρχίας αποτελεί σύμβολο ενότητας για την Ταϊλάνδη. Ο 86χρονος Αντουλγιαντέι  είναι ο μακροβιότερος βασιλιάς στην ιστορία της χώρας. Βρίσκεται στο θρόνο από το 1946 και έχει σημειώσει ρεκόρ παραμονής στην εξουσία, ξεπερνώντας οποιονδήποτε άλλο εν ζωή μονάρχη.

Bhumibol_Adulyadej_portrait

Κατά το παρελθόν, ο μονάρχης είχε καταλυτικό ρόλο σε πολιτικές κρίσεις που είχαν ξεσπάσει.Το 1992 είχε καταφέρει να στρέψει τις ένοπλες δυνάμεις κατά των διαδηλωτών που ζητούσαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αναγκάζοντάς τους να συνάψουν ειρήνη, ύστερα από αιματηρά βίαια επεισόδια. Στην πολιτική κρίση του 2010- κατά την οποία 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.900 τραυματίστηκαν- έμεινε σιωπηλός. Τότε έως 100.000 πιστοί του ανατραπέντος Τακσίν, φορώντας κόκκινα πουκάμισα, είχαν καταλάβει το κέντρο της Μπανγκόκ ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, πριν ο στρατός πραγματοποιήσει έφοδο.

Όμως, υπέργηρος πλέον και με διάφορα προβλήματα υγείας, ο Αντουλγιαντέι εμφανίζεται ελάχιστες φορές δημοσίως τα τελευταία χρόνια.

Η υγεία του βασιλιά Bhumibol, έχει διαμορφώσει μια σύνθετη και αδυσώπητη κρίση μεταξύ των επιχειρήσεων της Ταϊλάνδης και των πολιτικών ελίτ. Γενικά, θεωρείται ως  μια ενοποιητική μορφή ηθικού κριτή και έτσι η υγεία του βασιλιά είναι ένα θέμα που προκαλεί ιδιαίτερη αναστάτωση στους Ταϊλανδούς.

thaiking
Το 2012 έκανε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση στην κηδεία της ξαδέρφης του και βγήκε από το νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια.Παρευρέθη σε ένα αναπηρικό καροτσάκι για να αποχαιρετήσει τη πριγκίπισσα Bejaratana Rajasuda σε μια πολυτελή τελετή καύσης στην Μπανγκόκ.

Το πόσο ισχυρή είναι η μοναρχία στη χώρα, το βλέπουμε και στην περίπτωση που ο ελληνο-αυστραλός συγγραφέας και δημοσιογράφος Χάρης Νικολαϊδης  καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση σύμφωνα με τον νόμο lèse-majesté που αναφέρεται σε «Προσβολή της Μοναρχίας της Ταϊλάνδης» . Η κατηγορία προέκυψε εξαιτίας του «Verisimilitude»ενος μυθιστορήματος του Νικολαϊδη που εκδόθηκε το 2005 σε 50 μολις αντίτυπα. Η τρομερή προσβολή – όπως την είδαν οι Ταϊλανδικές αρχές – ειναι η αναφορά της φήμης οτι ο πρίγκιπας πέταξε εξω απο την χώρα μια πρώην ερωμένη του. Τίποτα  παραπάνω απο τρεις γραμμές…

xaris_nikolaidis

Πριν 2 εβδομάδες λάβαμε ένα email,  μαζί με πολλές χιλιάδες  άλλους  όπως είδαμε στους παραλήπτες, από μια φιλική ομάδα του Ρώσσου ερευνητή Dimitri Khalezov. Ο ερευνητής βρίσκεται φυλακισμένος στην Ταϊλάνδη επειδή υποστηρίζει ότι ο βασιλιάς έχει πεθάνει από περίπου τα τέλη του 2008 και αυτός που εμφανίζεται τώρα είναι ένας σωσίας του.

Dimitri Khalezov

Επίσης όπως αναφέρει στο σχετικό site που δημιουργήθηκε για την υπόθεση (http://www.thaikingisdead.com) η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης δεν τολμά να ανακοινώσει το θάνατό του, διότι θα θέσει τη χώρα σε κίνδυνο.

Ο Dimitri Khalezov υποστηρίζει ότι γνώριζε για το θάνατο  από ένα στενό φίλο του βασιλιά και δημοσίευσε φωτογραφίες που πιστεύει ότι ο πραγματικός μονάρχης δεν θα έκανε τόσο τραγικά λάθη σε αυτές. Ο σωσίας, σύμφωνα με τον Khalezov,  ξέχασε να αφαιρέσει το ρολόι του και φαίνεται να φοράει δύο ρολόγια σε δημόσια φωτογράφηση ενώ σε άλλη εμφανίζεται να χρησιμοποιεί την παλιά ξεπερασμένη φωτογραφική μηχανή Canon G9 το 2012. (Ο βασιλιάς είναι γνωστό ότι  έχει πάθος για τη φωτογραφία).

quns

 

Να τονιστεί ότι σύμφωνα με τις παραδόσεις, είναι συνήθης ιστορία τόσο στην Ταυλάνδη όσο και σε χώρες της Ανατολής γενικά, η αντικατάσταση του άρρωστου, η νεκρού βασιλιά απο έναν σωσία του, ώστε να μην υπάρξει αποσταθεροποίηση της χώρας.
Join the Conversation