Η Χαμένη Αρχαία ελληνική Πόλη στον Αμαζόνιο και ο Συνταγματάρχης Fawcett

1385 0


 

H Πρώτη χαμένη Πόλη -Ο Percy Fawcett και η χαμένη πόλη του Ζ
Απ’ όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν για πρώτη φορά στο Νέο Κόσμο, υπήρξαν ιστορίες μιας θρυλικής πόλης χρυσού στη ζούγκλα, το Ελ Ντοράντο.

Ο Ισπανός Κονκισταδόρ, Φρανσίσκο ντε Ορελάνα ήταν ο πρώτος που προχώρησε κατά μήκος του Rio Negro στην αναζήτηση αυτής της  πόλης.

Το 1925, στην ηλικία των 58, ο εξερευνητής Percy Fawcett κατευθύνθηκε στις ζούγκλες της Βραζιλίας για να βρει μια μυστηριώδη χαμένη πόλη που ονόμασε «Ζ». Ο ίδιος και η ομάδα του εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος .

Παρά τις αμέτρητες αποστολές διάσωσης, ο Fawcett δεν βρέθηκε ποτέ.

Ποιος ήταν ο Percy Fawset

ColonelPercyHarrisonFawcettag2Ο συνταγματάρχης Percy Harrison Fawcett γεννήθηκε στην Αγγλία το 1867 .

Αξιωματικός του στρατού και τυχοδιώκτης,ο Fawcett  με εφόδια κάτι λίγο περισσότερο από ένα μαχαίρι μια πυξίδα και τον χάρτη του. Επιβίωσε σε άγρια εδάφη, και συναναστρεφόταν φυλές που δεν είχαν δει ποτέ πριν λευκούς άνδρες.

Ο Ιντιάνα Τζόουνς φέρεται ότι βασίζεται στον Fawcett.

Το 1906, η Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία, έστειλε τον Fawcett να ερευνήσει το τμήμα των συνόρων μεταξύ της Βραζιλίας και της Βολιβίας. Πέρασε 18 μήνες στη περιοχή Mato Grosso και  τότε  ο Fawcett έπαθε εμμονή με την ιδέα των χαμένων πολιτισμών .

Ο Fawcett περιγράφει την πόλη του Ζ
Ο Fawcett περιέγραψε την πόλη  που ονόμασε «Ζ» το 1912.

Η μαρτυρία του τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την εκ νέου ανακάλυψη της χαμένης πόλης των Ίνκας το Μάτσου Πίτσου, το 1911,  στις Άνδεις του Περού. Ο  Fawcett ταυτόχρονα, άκουσε  φήμες για μια μυστική πόλη που θάφτηκε στις ζούγκλες της Χιλής που λεγόταν ότι είχε δρόμους στρωμένους με ασημί και στέγες κατασκευασμένες από χρυσό.

Για την λεγόμενη πόλη Ζ, ο Fawcett είχε μια συγκεκριμένη ιδέα για το πως έμοιαζε η πόλη. Σε επιστολή του προς τον γιο του Brian, ο Fawcett έγραψε:

Περιμένω τα ερείπια να είναι μονολιθικού χαρακτήρα, αρχαιότερα από τις αρχαιότερες αιγυπτιακές ανακαλύψεις. Κρίνοντας από τις επιγραφές που βρέθηκαν σε πολλά μέρη της Βραζιλίας, οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν μια αλφαβητική γραφή συγγενική με πολλές αρχαίες ευρωπαϊκές και ασιατικές γραφές. Υπάρχουν φήμες, επίσης, για μια παράξενη πηγή φωτός στα κτίρια, ένα φαινόμενο που γέμιζε με τρόμο τους ιθαγενείς Ινδιάνους που ισχυρίστηκαν ότι το έχουν δει.

Η κεντρική θέση που εγώ αποκαλώ “Ζ” -τον κύριο στόχο μας- είναι σε μια κοιλάδα που καλύπτεται από ψηλά βουνά. Η κοιλάδα είναι περίπου 16 χλμ πλάτος, και η πόλη είναι σε ένα ύψωμα στο μέσον της κοιλάδας, πέτρινος δρόμος οδηγεί σ’αυτήν. Τα σπίτια είναι χαμηλά και χωρίς παράθυρα, και υπάρχει ένας ναός πυραμιδικός. Οι κάτοικοι του τόπου είναι αρκετά πολυάριθμοι, έχουν οικόσιτα ζώα, και έχουν αναπτύξει ορυχεία στους γύρω λόφους. Όχι πολύ μακριά είναι μια δεύτερη πόλη, αλλά οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι κατώτερης τάξης σε σχέση με αυτούς της «Ζ», μακρύτερα προς τα νότια είναι μια άλλη μεγάλη πόλη, είναι μισό θαμμένη και κατεστραμμένη ολοσχερώς.

Το Χειρόγραφο 512
Το 1920, ο Fawcett βρήκε ένα έγγραφο στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Ρίο ντε Τζανέιρο που ονομάζεται Χειρόγραφο 512. Γράφτηκε από Πορτογάλο εξερευνητή το 1753, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε βρει μια οχυρωμένη πόλη βαθιά στην περιοχή του Mato Grosso στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, που θύμιζε πόλη της αρχαίας Ελλάδος.

Το χειρόγραφο περιγράφει μια χαμένη, γεμάτη ασημί πόλη με πολυόροφα κτίρια, ψηλές πέτρινες καμάρες, φαρδείς δρόμους που οδηγούν προς τα κάτω σε μια λίμνη,  στην οποία ο εξερευνητής είχε δει δύο λευκούς Ινδιάνους σε ένα κανό.

Στις πλευρές ενός κτιρίου ήταν σκαλισμένα γράμματα που φαίνονταν να μοιάζουν με ελληνικά ή ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά αλφάβητα. Αυτοί οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν από τους αρχαιολόγους που πίστεψαν ότι τόσο μεγάλες πόλεις δεν μπορούσαν να διατηρηθούν μέσα στη ζούγκλα, αλλά για τον Fawcett όλα συνδέονταν. Ο Fawcett ονόμασε αυτή την πόλη ως:  Η Χαμένη Πόλη του Ζ.

Manuscript512ag1

Το 1921, ο Fawcett ξεκίνησε στην πρώτη από τις πολλές αποστολές του, για να βρει τη χαμένη πόλη του Ζ,  η ομάδα του συχνά ταλαιπωρήθηκε από τις κακουχίες της ζούγκλας, τα επικίνδυνα ζώα και τις  τροπικές  ασθένειες.

Η αποστολή απέτυχε αλλά ο Fawcett θα αναχωρούσε πάλι για το κυνήγι της μυθικής πόλης του, μέσα στο ίδιο έτος, αυτή τη φορά από την Bahia της Βραζιλίας σε ένα μοναχικό ταξίδι. Ταξίδεψε έτσι για τρεις μήνες πριν επιστρέψει αποτυχημένος γι άλλη μια φορά.

Η εξαφάνιση του Percy Fawcett

images (1)

Η τελική αναζήτηση του Percy για την Χαμένη Πόλη του Ζ οδήγησε στην πλήρη εξαφάνιση του.
Τον Απρίλιο του 1925, προσπάθησε για μια τελευταία φορά να βρει την Ζ, αυτή τη φορά καλύτερα εξοπλισμένος και με χρηματοδότηση από εφημερίδες και επιστημονικές εταιρίες, όπως η Royal Geographic Society αλλά και τους Ροκφέλερ. Μαζί του στην εκστρατεία ήταν ο καλός φίλος του Raleigh Rimell, ο μεγαλύτερος γιος του Τζακ, 22 ετών και δύο Βραζιλιάνοι εργάτες.
phfmap3b
Στις 29 Μαΐου 1925, ο Fawcett και η παρέα του έφτασαν στην άκρη του ανεξερεύνητου εδάφους,πλησιάζοντας  ζούγκλες που κανένας ξένος δεν είχε δει ποτέ.
Σε μια επιστολή που έστειλε σπίτι του  με έναν απο τους συντρόφους του, που γύρισε πίσω, εξηγούσε ότι περνούσαν τον Άνω Xingu, έναν νοτιοανατολικό παραπόταμο του ποταμού Αμαζονίου.
Η ομάδα έφτασε σ’ ένα μέρος που ονομαζόταν Κατασκήνωση του Νεκρού Αλόγου, απ’ όπου ο Fawcett έστειλε και άλλες επιστολές  που μετά από τον πέμπτο μήνα σταμάτησαν.
Στην τελευταία  του επιστολή του στο σπίτι,  έγραφε:
«Ελπίζουμε να φτάσουμε σ’ αυτή την περιοχή σε λίγες ημέρες…. Δεν θα πρέπει να φοβάσαι τυχόν αποτυχία».
Ήταν τα τελευταία λόγια του, κανένας δεν θα ακούσει ποτέ ξανά από αυτούς πάλι.
Explorer-Fawcet-giant-snake1
Η αποστολή είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει για περίπου ένα χρόνο, οπότε όταν πέρασαν δύο χρόνια χωρίς κάποιο νέο, οι άνθρωποι άρχισαν να ανησυχούν.
images (2)
Οργανώθηκαν πολυάριθμες αποστολές , πολλές από τις οποίες υπέστησαν την ίδια μοίρα με τον Fawcett.
Ένας δημοσιογράφος, ο Albert de Winton βγήκε προς αναζήτηση της ομάδας και κανείς δεν τον είδε ποτέ ξανά.
Συνολικά, 13 αποστολές θα ξεκινήσουν σε μια προσπάθεια να βρουν απαντήσεις για την τύχη του Fawcett, καθώς και πάνω από 100 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους στη ζούγκλα.

routestakenbyPercyFawcettag4

Η επίσημη έκθεση από μία από τις αποστολές διάσωσης, ανέφερε ότι ο Fawcett είχε ανέβει τον ποταμό Kululene και σκοτώθηκε απο ινδιάνους.

 

 river-doubt-team_zps69c9f057
άλλη εκδοχή είναι ότι πιάστηκαν από περιπολία ανταρτών που τους λήστεψαν και σκότωσαν
arco_labna
Το 1952, οι Kalapalo Ινδιάνοι της Κεντρικής Βραζιλίας ανέφεραν ότι κάποιοι εξερευνητές είχαν περάσει από την περιοχή τους και σκοτώθηκαν γιατί μίλησαν άσχημα στα παιδιά του χωριού. Η περιγραφή οδηγούσε στους Percy Fawcett,  Jack Fawcett και Raleigh Rimmell.
6498521
Ακολουθώντας αυτήν την αναφορά, ο Βραζιλιάνος εξερευνητής Ορλάντο Βίλας Μπόας, ερεύνησε την υποτιθέμενη περιοχή όπου σκοτώθηκαν και βρήκε ανθρώπινα οστά, καθώς και προσωπικά αντικείμενα, όπως μαχαίρι, κουμπιά και μικρά μεταλλικά αντικείμενα.
OrlandoVillasBoasag5
Ο Ορλάντο Βίλας Μπόας με δύο Ινδιάνους Kalapalo με τα υποτιθέμενα οστά του συνταγματάρχη Fawcett, το 1952 Τα οστά υποβλήθηκαν σε πολυάριθμα τεστ. Ωστόσο, χωρίς το DNA των μελών της οικογένειας Fawcett, η οποία αρνήθηκε να παράσχει δείγματα, δεν μπόρεσε να γίνει καμία επιβεβαίωση όσον αφορά την ταυτότητα των λειψάνων. Τα οστά βρίσκονται σήμερα στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

Ενώ η χαμένη πόλη του Ζ,του Fawcett δεν έχει ποτέ βρεθεί, πολλές αρχαίες πόλεις και ερείπια θρησκευτικών χώρων έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στις ζούγκλες της Γουατεμάλα, της Βραζιλίας, Βολιβίας και της Ονδούρας.

Δείτε και τα βίντεο που ακολουθούν
Join the Conversation