ΜΑΚΑΒΡΙΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

1142 0


Πριν επικρατήσουν οι χριστουγεννιάτικες εικόνες που γνωρίζουμε, όπως ο Άγιος Βασίλης στα κόκκινα, τα πράσινα έλατα και οι πολύχρωμες μπάλες, ο κόσμος χρησιμοποιούσε διαφορετικά σύμβολα για τις γιορτές. Μερικές εικόνες ήταν χαρμόσυνες, όπως ζώα που χόρευαν και οικογένειες που γλεντούσαν στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Υπήρχαν κάποιες όμως, που δεν ήταν ούτε χαρμόσυνες, ούτε γιορτινές. Απεικόνιζαν παιδιά να βασανίζονται μέσα σε βραστήρες τσαγιού, βατράχια να δολοφονούν το ένα το άλλο, Άγιους Βασίληδες να τιμωρούν τα παιδιά δένοντάς τα σε δέντρα, ακόμα και ψόφια πουλιά….card1lobster-600x338

 

card2frog-521x400
Μία από τις πιο μακάβριες εικόνες στη συλλογή. Ένας βάτραχος που μαχαίρωσε έναν άλλον, για να του πάρει τα χρήματα. 
card3monkey-559x400
Στη βικτωριανή Αγγλία, η εικόνα μιας μαϊμούς που ζωγραφίζει ένα σκύλο μπορεί να ήταν εορταστική.
card4robin-600x400
Στην Αγγλία, οι κοκκινολαίμηδες χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα ως Χριστουγεννιάτικα σύμβολα. Το έθιμο ξεκίνησε από τους ταχυδρόμους που έφερναν τις γιορτινή αλληλογραφία, οι οποίοι φορούσαν κόκκινες στολές και ήταν γνωστοί ως «κοκκινολαίμηδες». Όμως, ένας νεκρός κοκκινολαίμης σίγουρα δεν θυμίζει Χριστούγεννα και δεν κολακεύει τον ταχυδρόμο!
tree
Ο Άγιος Βασίλης στη Βικτωριανή Αγγλία δεν θύμιζε σε τίποτα τον καλόκαρδο παππού με την κόκκινη στολή που γνωρίζουμε σήμερα. Στις χριστουγεννιάτικες κάρτες εμφανιζόταν να τιμωρεί άτακτα παιδιά, δένοντάς τα στα δέντρα και χτυπώντας με κλαδιά….
card8teapot
Χριστούγεννα με αγάπη εύχεται το παιδί που δείχνει να βασανίζεται μέσα στον βραστήρα του τσαγιού….
card9frogbeatle
Μπορεί τα βατράχια και τα σκαθάρια να μην είναι τα κατ” εξοχήν σύμβολα των Χριστουγέννων, αλλά τουλάχιστον στη συγκεκριμένη εικόνα χορεύουν και γιορτάζουν, σε αντίθεση με τα πιο μακάβρια μοτίβο που εμφανίζονται σε άλλες κάρτες….
card10torture-400x400
Και οι μακάβριες εικόνες συνεχίζονται. Ένας άντρας βασανίζεται στον εγκεφαλικό κλοιό, ενώ τον περιγελά ένας γελωτοποιός. Πάνω στο ξύλο γράφει «Χαρούμενα Χριστούγεννα» και από κάτω, βρίσκεται το εορταστικό γεύμα του τιμωρημένου….
_87038616_3296187
Ο ΑΣΩΜΑΤΟΣ ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΥΧΕΣ…
_87120560_eae839ec-67cc-42be-ad53-d9a2574aae0f
Ένα καταθλιπτικό άλογο και μια καταλυπημένη γάτα εύχονται ότι καλύτερο….Join the Conversation