ΤΟ ΧΑΠΙ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ AIDS

1945 0


1

Κάτι σαν το χάπι της επόμενης μέρας (για την αποφυγή εγκυμοσύνης), το Truvada, δημιουργεί ένα κύμα ελπίδας που σαρώνει αυτή τη στιγμή τις ΗΠΑ και κυρίως τη Νέα Υόρκη για τη πιθανότητα να μπορεί να αποφευχθεί ο ιός του AIDS.

Είναι χαρακτηριστικό το εξώφυλλο του περιοδικού Νew York magazine με τους γυμνούς άντρες σε ένα ακόμα πάρτι, και τον τίτλο «Ξεχνώντας τον HIV».

Ο υπότιτλος είναι βέβαια εξίσου δυνατός, γιατί αναφέρεται σε ένα βίωμα που έχει τσακίσει ολόκληρες γενιές: «Ενα χάπι που λέγεται Truvada μπορεί να μπλοκάρει την μόλυνση από τον ιό. Δεν μπορεί όμως να μας κάνει να ξεχάσουμε δεκαετίες ενός σεξουαλικού τραύματος.

Το Truvada αποτελεί ένα χάπι θεραπείας του ΗΙV που αναπτύχθηκε πριν από δέκα χρόνια και που σιωπηλά έγινε το 2012 το πρώτο φάρμακο που πήρε έγκριση από την Αμερικανική Ομοσπονδία Φαρμάκων για μια νέα κρίση: για να αποτρέπει την μόλυνση από τον ιό.

Οπως σημειώνει το άρθρο στο περιοδικό, το συγκεκριμένο χάπι έχει τη δυνατότητα να αλλάξει δραματικά τη σεξουαλική συμπεριφορά και ψυχολογία μιας ολόκληρης γενιάς.

Οταν ο χρήστης το παίρνει καθημερινά, είναι αποτελεσματικό κατά 99%, σύμφωνα με έρευνα. Πολλοί ομοφυλόφιλοι αισθάνονται σαν να παίρνουν αντισυλληπτικό χάπι… Πώς «δουλεύει» το Truvada; Μπλοκάρει τα καθιερωμένα βήματα που κάνει ο ιός πριν επιτεθεί και καταλάβει το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Δεν φοβάμαι να κάνω σεξ για πρώτη φορά στη ζωή μου» λέει ο Damon, 43 χρονών, στο περιοδικό. «Αυτό μου προκαλεί μια έκρηξη αδρεναλίνης. Βέβαια τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά. Είναι το ίδιο αποτελεσματικό για όλους; Αν κάποιος το εμπιστευτεί και μετά νοσήσει;

Τι μπορεί να προκαλέσει αυτή η έκρηξη αδρεναλίνης που περιγράφει ο Damon; Δεν είναι λίγοι οι oμοφυλόφιλοι που αισθάνονται ότι το χάπι είναι μια μορφή προδοσίας για τους χιλιάδες που πέθαναν από τον ιό τις περασμένες δεκαετίες.

defencenet.gr
Join the Conversation