Μέθοδος anti-stress

1057 0


Το στρες είναι αναγκαία και φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, που σε φυσιολογικές δόσεις μας κινητοποιεί να δράσουμε άμεσα σε ένα επερχόμενο κίνδυνο.Σίγουρα δεν αντιμετωπίζουμε καθημερινά τον κίνδυνο ζωής και θανάτου, βιώνουμε ωστόσο καθημερινά στρεσογόνες καταστάσεις, στις οποίες ο εγκέφαλός μας εξακολουθεί να αντιδρά με τον ίδιο πρωτόγονο τρόπο.
Δυστυχώς, οι καταστάσεις αυτές συχνά δεν είναι παροδικές, με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να βρίσκεται χωρίς διακοπή υπό την επήρεια των ορμονών του στρες και η ένταση να συσσωρεύεται, με άμεση απειλή της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.
Ευτυχώς, υπάρχουν μέθοδοι διαχείρισής του, οι οποίες ηρεμούν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, αυξάνουν τη λειτουργία του παρασυμπαθητικού και τελικά μας χαλαρώνουν.
Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, ο εγκέφαλος «ζητά» τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες καύσεις του οργανισμού. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση ζάχαρης προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου, λόγω υπερέκκρισης ινσουλίνης, με αποτέλεσμα η τόνωση να είναιμόνο παροδική.
Μπορεί ένα ποτήρι κρασί στο τέλος μια πιεσμένης μέρας να μας χαλαρώνει, ωστόσο η συστηματική κατανάλωσή του δεν αποτελεί τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης του στρες. Δυστυχώς, η δράση του αλκοόλ είναι διπλή, αφού αρχικά μπορεί να καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, στη συνέχεια όμως προκαλεί διέγερση.
Ο καφές και το στρες συχνά πάνε χέρι-χέρι. Η καφεΐνη, όμως, επιδεινώνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός, λόγω της διεγερτικής της δράσης, γι’ αυτό ας μην ξεπερνάμε τα 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, τα οποία καλό είναι να πίνουμε τo πρωί.
Η υπερβολική κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος είναι δυνατό να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να μας επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο σε καταστάσεις στρες.
Το χρόνιο στρες αυξάνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Φροντίζουμε, λοιπόν, να ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού, προσλαμβάνοντας αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, καροτενοειδή και φλαβονοειδή. τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Join the Conversation