Το Αιθέριο έλαιο πεύκου

1094 0


Τα Πεύκα ευδοκιμούν πάντα υπερήφανα στις περισσότερες εύκρατες και υποτροπικές περιοχές του κόσμου . Προσφέρουν την ξυλεία τους , τον καλλωπισμό τους σε πάρκα και κήπους αλλά και την ευλογία τους για την υγεία της ανθρωπότητας. Το αιθέριο έλαιο πεύκου προέρχεται από τις βελόνες, τα κλαριά, και τους κώνους των φυτών που ανήκουν στο γένος Pinus, κοινώς «πεύκου». Το αιθέριο έλαιο εξάγεται από τα εν λόγω τμήματα με απόσταξη ατμού.

Το άχρωμο έως υποκίτρινο αιθέριο έλαιο πεύκου προσφέρει ένα φρέσκο άρωμα που θυμίζει τα δάση του βορρά και έχει μια λεπτή υφή. Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για αναζωογονητικά τονωτικά , διεγερτικά και ενδυναμωτικά αποτελέσματα. Έχει επίσης μια θετική και ευεργετική επίδραση στο μυαλό και στο σώμα και μπορεί να συνδυαστεί καλά με άλλα αιθέρια έλαια, όπως : citronella, φασκόμηλο, κόλιανδρο, κυπαρίσσι, ευκάλυπτο, λιβάνι, κέδρο , λεβάντα, μύρο, δεντρολίβανο, νάρδο και με το δέντρο τσαγιού.

Χρήσεις και Οφέλη που έχουν Αναφερθεί

Το αιθέριο έλαιο του πεύκου Pinus roxburghii χρησιμοποιείται παραδοσιακά στο Νεπάλ για την αντιμετώπιση σε πληγές και φουσκάλες. Σε γενικές γραμμές, είναι εξαιρετικό για τις αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, και έχει βρει τη θέση του στην εναλλακτική θεραπεία της αρθρίτιδας, των κοινών μυϊκών πόνων, και στους ρευματισμούς. Επιπλέον, ενδείκνυται πολύ για τις αναπνευστικές δυσκολίες, εντερικές διαταραχές, φλεγμονή της χοληδόχου κύστης και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Άλλες φαρμακολογικές ιδιότητες του είναι επίσης αντι-ιικές, αντι-υπερτασικές και ενάντια στα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Αντενδείξεις και Ασφάλεια

Όπως και τα άλλα αιθέρια έλαια, το αιθέριο έλαιο πεύκου είναι καλύτερο να αποθηκεύεται σε κάποιο μέρος απρόσιτο από τα παιδιά για λόγους ασφαλείας. Η αραίωση του αιθέριου ελαίου συνιστάται πριν από την τοπική και εσωτερική χρήση, ειδικά αν πρόκειται να εφαρμοστεί σε ευαίσθητες περιοχές όπως το πρόσωπο, το λαιμό και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η χρήση του σε συνιστώμενη φυσιολογική δόση είναι ασφαλής και δεν έχει προκαλέσει καμία τεκμηριωμένη ανεπιθύμητη ενέργεια, παρόλα αυτά η προσοχή στην εφαρμογή εξακολουθεί να είναι αναγκαία, διότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε ευαίσθητο δέρμα.
Join the Conversation