ΣΤΑΜΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΗΡΑΝΣΗ

1108 0


Οι ελεύθερες ρίζες ευθύνονται για μεγάλο μέρος από τις φθορές που προκαλεί ο χρόνος στο ανθρώπινο σώμα, ανάμεσά τους και για τη γήρανση της επιδερμίδας.

Τι είναι όμως οι ελεύθερες ρίζες;

Στην ουσία οι ελεύθερες ρίζες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για το ανθρώπινο σώμα.

Πρόκειται για οξειδώσεις (τοξίνες) οι οποίες δημιουργούνται στον οργανισμό μας και διαταράσσουν την ισορροπία των κυττάρων του δέρματος.

αρχείο λήψηςΓια τις βλαβερές αυτές τοξίνες ευθύνεται η μόλυνση του περιβάλλοντος, η υπεριώδης ακτινοβολία που προκαλεί φωτογήρανση, το κάπνισμα, το στρες και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

eleftheres-rizes-giati-mas-apeiloun-kai-pos-tis-antimetopizoumeΣχηματικά και όταν αναφερόμαστε στη γήρανση της επιδερμίδας, μπορούμε να τις παρομοιάσουμε με ηλεκτρικές βελόνες που υπάρχουν μέσα και γύρω από τα κύτταρά μας.

Κάθε φορά που αγγίζουν το γενετικό υλικό (το DNA) ή την κυτταρική μεμβράνη, τα καταστρέφουν.

images (1)Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται η ρήξη των κυτταρικών μεμβρανών η οποία με τη σειρά της προκαλεί την πρόωρη γήρανση του δέρματος, κάτι που εμείς στον καθρέφτη βλέπουμε ως σκούρες κηλίδες και ρυτίδες.

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από τη μη ισορροπημένη διατροφή, την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, το στρες, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Εξαιτίας των ελευθέρων ριζών δημιουργούνται οι τοξίνες στον οργανισμό και το δέρμα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας. Αλλά ακόμη και τα νέα κύτταρα είναι εξασθενημένα και δίνουν στο δέρμα θαμπή όψη.

Καθυστερούμε τη γήρανση μέσα από τη διατροφή

Οι τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά θρεπτικά στοιχεία είναι ένα σημαντικό όπλο κατά της γήρανσης το οποίο βρίσκεται μέσα στο… πιάτο μας. Τι δεν πρέπει λοιπόν να λείπει από τη διατροφή μας;

Η βιταμίνη Ε. Θα τη βρούμε στο ελαιόλαδο, τη μαργαρίνη, το βούτυρο, τους ξηρούς καρπούς, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τον κρόκο του αυγού.

Η β-καροτίνη. Η φυτική μορφή της βιταμίνης Α, της ρετινόλης, είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Τροφές πλούσιες σε β-καροτίνη είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η βιταμίνη C. Βρίσκεται στα φρούτα, ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή και τα πολύχρωμα λαχανικά.

Το λυκοπένιο. Ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών και όπως και η β-καροτίνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό αλλά με ορισμένες ειδικές ιδιότητες για τον οργανισμό και το δέρμα. Έρευνες από το αμερικανικό πανεπιστήμιο της Βοστόνης αναφέρουν ότι το λυκοπένιο του δέρματος καταστρέφεται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Τα τρόφιμα που θα μας δώσουν το απαραίτητο λυκοπένιο είναι οι ντομάτες και το πεπόνι.
Join the Conversation