Κουρκουμίνη: Ο φονιάς των καρκινικών κυττάρων

1324 0


Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη – MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

Gelis2016
Οι σύγχρονες θεραπείες των διαφόρων καρκίνων (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία) φονεύουν μεν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να βλάψουν ή να καταστρέψουν και υγιή κύτταρα, που περιβάλουν έναν όγκο.

Οι καρκινικές μεταστάσεις είναι αυτές που τελικά επιφέρουν το τέλος της ζωής των πασχόντων, καθώς οι υπάρχουσες συμβατικές θεραπείες είναι αναποτελεσματικές ή εξαιρετικά τοξικές για πολλές μορφές καρκίνων.

Οι αντικαρκινικές έρευνες έχουν στραφεί προς διάφορες φυσικές τροφές που έχουν επιδείξει εμπειρικά αντικαρκινικό αποτέλεσμα.
Από όλες τις φυσικές τροφές, σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, αυτή που επιδεικνύει αντικαρκινική δράση, τουλάχιστον σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων και σε πειραματόζωα, είναι η πολυφαινόλη κουρκουμίνη.
Η κουρκουμίνη είναι το κύριο συστατικό του ριζώματος του φυτού κουρκουμάς (curcuma longa) και είναι από τις πιο ερευνημένες τροφές για την αντικαρκινική της δράση, διότι επιδεικνύει αντικαρκινικές, χημειοπροφυλακτικές, αντιμεταστατικές, χημειο- και ακτινευαισαθητοποιές ιδιότητες.
Η χρησιμοποίηση της κουρκουμίνης κατά του καρκίνου αναφέρεται σε επιστημονικές εργασίες που στηρίχτηκαν σε αποδείξεις (evidence-based literature supporting its use against cancer) περισσότερο από οποιοδήποτε άλλα φάρμακο ή φυσική ουσία, διεθνώς [1].
Στις δημοσιεύσεις αυτές περιλαμβάνονται και οι έρευνες επί των παραγώγων της κουρκουμίνης, τα οποία επίσης δρουν αντικαρκινικά. Η κουρκουμίνη φαίνεται να είναι η καλύτερη από όλα τα φυτοθρεπτικά τρόφιμα (phytonutrients), όσον αφορά την έλλειψη παρενεργειών, για τη θεραπεία σχεδόν όλων των καρκίνων, περιλαμβανομένων των ανθεκτικών καρκίνων σε πολλαπλά φάρμακα (multi-drug resistant cancers) [8].
Η κουρκουμίνη έχει επιδείξει τεράστιες δυνατότητες, ως φυσικός, μη τοξικός και πολυστοχευτικός παράγοντας, στην αντιμετώπιση και το ξεπέρασμα της αντίστασης του καρκίνου προς τα αντικαρκινικά φάρμακα, αλλά και την ευαισθητοποίηση των καρκινικών κυττάρων προς τα αντικαρκινικά φάρμακα [2].
H κουρκουμίνη δεν δρα μόνο κατά των καρκινικών κυττάρων, αλλά και εναντίον των καρκινικών βλαστοκυττάρων (cancer stem cells) διαφόρων τύπων καρκίνου, πράγμα που παρεμποδίζει τη δημιουργία ή την εξάπλωση μεταστάσεων [3].
Στα  καρκινικά βλαστοκύτταρα έχει αποδοθεί η ευθύνη  για την έναρξη και συντήρηση του καρκίνου, την υποτροπή του καρκίνου και την ανάπτυξη αντίστασης προς τα αντικαρκινικά φάρμακα [4].
Με πολυάριθμες έρευνες έχει βρεθεί ότι η κουρκουμίνη έχει τη δυνατότητα να στοχεύσει τα καρκινικά βλαστοκύτταρα μέσω της ρύθμισης των βιοχημικών οδών της αυτοανανέωσης [ self-renewal pathways (Wnt/β-catenin, Notch, sonic hedgehog) ] και των ειδικών  microRNAs που συμμετέχουν  στην απόκτηση επιθηλιο-μεσεγχυματικής  μετάπτωσης [epithelial-mesenchymal transition (EMT)] [5]. 
Η αντικαρκινική δράση της κουρκουμίνης φαίνεται ότι έγκειται στην ικανότητά της να τροποποιεί τη γονιδιακή δραστηριότητα και έκφραση, φονεύοντας τα καρκινικά κύτταρα και ταυτόχρονα προάγοντας τη λειτουργία των υγιών κυττάρων [6].
Η κουρκουμίνη επίσης προάγει των αναστολή της νεοαγγειογένεσης, δηλαδή αναστέλλει τη δημιουργία νέων αγγείων, με τα οποία τρέφεται ένας όγκος [7].
Η κουρκουμίνη είναι μια πολυδύναμη ουσία, διότι έχει την ικανότητα να επηρεάζει τη λειτουργία περισσότερων από 100 βιοχημικών οδών, άπαξ και εισέλθει μέσα στο κύτταρο [9].
Ειδικότερα έχει βρεθεί ότι η κουρκουμίνη: 
Αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση και ελαττώνει τη φλεγμονή.

Αναστέλλει το μετασχηματισμό των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά.

Αναστέλλει τη βιοσύνθεση μιας πρωτεΐνης η οποία γίνεται το όργανο του σχηματισμού του όγκου.

Βοηθάει το σώμα να καταστρέψει τα μεταλλαγμένα καρκινικά κύτταρα και έτσι αυτά αδυνατούν να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα.

Βοηθάει στην πρόληψη της ανάπτυξης πρόσθετου αγγειακού δικτύου και έτσι ελαττώνεται η πρόσθετη αιματάρδευση που είναι αναγκαία για την αύξηση των καρκινικών κυττάρων (αγγειογένεση).

Οι αποδείξεις της αντικαρκινικής δράσης της κουρκουμίνης σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων και σε πειραματόζωα άνοιξαν δρόμο για την κλινική χρησιμοποίηση της κουρκουμίνης για την αντιμετώπιση των καρκίνων του ανθρώπου.

Στις κλινικές μελέτες που έγιναν βρέθηκε ότι η φυσική σκόνη κουρκουμίνης, όταν λαμβάνεται από το στόμα, έχει πτωχή θεραπευτική αποτελεσματικότητα. Αυτό οφείλεται στην πολύ μικρή απορροφητικότητα και βιοδιαθέσιμότητά της, ακόμη και όταν χορηγείται σε δόση 8-12 γραμμαρίων ημερησίως [10-12].

Το πρόβλημα αυτό φαίνεται ότι λύθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας μέσω της οποίας δημιουργήθηκαν νέες μορφές ευαπορρόφητης κουρκουμίνης. Από τις μορφές κουρκουμίνης, που έχουν επινοηθεί μέχρι σήμερα, η υγρή  μικκυλιακή κουρκουμίνη Γερμανικής τεχνογνωσίας NovaSOL®, που κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Curcugkel έχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα και βιοδιαθεσιμότητα από την απλή σκόνη κουρκουμίνης κατά 18.000% ή 185 φορές μεγαλύτερη με βάση την ΑUC [13].
Διεθνώς, συνεχίζονται οι κλινικές έρευνες της αντκαρκινικής, αντιμεταστατικής και καρκιλοπροφυλακτικής δράσης της κουρκουμίνης χρησιμοποιώντας τις ευαπορρόφητες μορφές κουρκουμίνης.

Μια κάψουλα Curcugkel περιέχει περιέχει 670 mg NovaSOL®Curcumin, που ισοδυναμεί με 36 mg καθαρής κουρκουμίνης, που αντιστοιχεί σε  περίπου  8 gr φυσικής σκόνης κουρκουμίνης 95%.

curcugkelisodynamewkaps

Η δοσολογία του Curcugkel  στους  ενήλικους είναι μια κάψουλα  ημερησίως, ενώ αν χορηγηθεί συμπληρωματικά και με άλλα συμβατικά φάρμακα η δοσολογία καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό.

CurcugkelAkroyiali

Διαβάστε την Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση ΕΔΩ
Join the Conversation