Ο τάφος του τελευταίου Παλαιολόγου υπάρχει στην … Αγγλία (φωτό-βίντεο)

1107 0


Βρέθηκε ο τάφος απογόνου του τελευταίου Παλαιολόγου μέσα σε αγγλικανικό ναό στην Κορνουάλη.capturecapture

captureΣε μια γωνιά ενός ναού απολαμβάνει τον αιώνιο ύπνο του ένας απόγονος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά. Ο λόγος για τον Θεόδωρο Παλαιολόγο, ανιψιό του τελευταίου αυτοκράτορα της Ανατολικής Αυτοκρατορίας Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου.

Job: CHCT series - Landulph Church Caption:The fine rood screen, carved by the Pinwill sisters, in the late 1920's.

Ήταν ο γιος του Θωμά Παλαιολόγου, αδελφού του αυτοκράτορα, ο οποίος ακολούθησε το δρόμο του προγόνου του, του αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου στη Γηραιά Αλβιώνα. Ο Θεόδωρος Παλαιολόγος διέφυγε από τον Μυστρά κι εγκαταστάθηκε στην Αγγλία όπου έζησε ως το 1636, οπότε και απεβίωσε σε βαθύ γήρας. Τάφηκε στον μεσαιωνικό ναό του Αγίου Λεονάρδου, στην περιοχή Λάνταλφ της νοτιοανατολικής Κορνουάλης.

enas-palaiologos-thammenos-stin-agglia_1

Job: CHCT series - Landulph Church Caption: The church is well known as the resting place of Theodore Paleologus a descendent of the rulers of the once mighty Byzantine Christian Empire.  Theodore died at the home of Sir Nicholas Lower of Clifton, Landulph in 1636, and was interred in the church. His brass memorial plaque can be seen in the chancel and was of great interest to a large contingent of visitors from the Greek Orthodox church who visited the church in 2007 and celebrated vespers in his honour.

Ο τάφος βρίσκεται σήμερα δυστυχώς χαμένος κάτω από το δάπεδο του Ναού, αλλά μια μπρούτζινη αναμνηστική πλάκα ενημερώνει τους προσκυνητές για το σχετικό ιστορικό.
landulphΟ Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος έφτασε στην αυλή του Ερρίκου του Δ’ τον Δεκέμβριο του 1400
 στο πλαίσιο διεθνούς περιοδείας του για να αντιμετωπίσει τον οθωμανικό κίνδυνο.
enas-palaiologos-thammenos-stin-agglia_3
Σύμφωνα με τον ιστορικό Ντόναλντ Νίκολ, ο Παλαιολόγος προσέλκυσε την προσοχή της αριστοκρατίας του Λονδίνου και το θαυμασμό των διανοουμένων.
hqdefaultΣτην ιστορία έχουν μείνει τα Χριστούγεννα του 1400 στην Αγγλία όταν «ο ηγέτης των Ρωμιών δίδαξε ότι η αλήθεια της ορθοδοξίας είναι η πίστη στην αγάπη, θυμίζοντας ότι οι αρχαίοι Έλληνες δίδαξαν πως «παν μέτρον άριστον» για να έρθει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος να συμπληρώσει ότι «παν μέτρον άριστον ο άνθρωπος» δίνοντας την πρώτη αναλαμπή της Αναγέννησης», όπως είπε σε μια ιστορική ομιλία του ο Σερ Στήβεν Ράνσιμαν, ο διασημότερος βυζαντινολόγος του 20ου αιώνα. Φυσικά όλα αυτά δεν αρκούσαν για να σβήσουν την εθελοδουλεία της οικογένειας των Παλαιολόγων όπου ακόμα και οι ίδιοι πολεμήσαν εενάντια σε έλληνες προκειμένου να τους αναγκάσουν να παραδοθούν στους οθωμανούς. Ο μόνος που έσβησε αυτήν την ντροπή ήταν ο τελευταίος των Παλαιολόγων με την θυσία του.
enas-palaiologos-thammenos-stin-agglia_2
Δυστυχώς όμως δεν εξασφάλισε υλική βοήθεια ούτε από τον Άγγλο βασιλιά ούτε από τούς ηγέτες της Καστίλης, της Πορτογαλίας και της Αραγωνίας που συνάντησε αργότερα στο Παρίσι, όταν επέστρεψε τον Φεβρουάριο του 1401.
Δείτε βίντεο απο την εκκλησία
Join the Conversation